Moet ik koffiebonen of gemalen koffie (filterkoffie) kopen? Dat is een vraag die tegenwoordig veel gesteld wordt. Om een kort antwoord te geven: je moet koffiebonen kopen, omdat de koffie simpelweg veel lekkerder is. Lees hieronder verder waarom!

Waarom malen we koffie?

Het basisdoel van koffie maken is om uit de boon te halen wat erin zit (die heerlijke smaakcomplexiteiten die branders creëren). Door de koffiebonen vers te malen, help je het water om de aroma’s en smaken te extraheren die je in je ochtendkoffie (of avondkoffie) vindt. Hele bonen zijn smaakvoller en produceren die “verse” kwaliteit die jij en ik zoeken in elk heerlijk kopje koffie dat we drinken.

Gemalen bonen verliezen na verloop van tijd de lekkere geur die vrijkomt na het malen. Hoe eerder je koffie gebruikt na het malen, hoe meer van de oorspronkelijk bedoelde smaken er zullen zijn.

De voor- en nadelen van gemalen koffie (filterkoffie)

Als je een persoon bent die de voorkeur geeft aan gemak boven smaak, dan mag ik aannemen dat je de koper bent van gemalen koffie, ofwel filterkoffie, in plaats van hele bonenkoffie.

Ja – je kunt op deze manier sneller koffie maken omdat het moeilijke gedeelte al voor jou is gedaan. Je moet niet vergeten dat als je gemalen koffie koopt, je een beetje smaak opoffert, maar je bespaart jezelf een paar minuten extra per dag. Als je de voorkeur geeft aan de makkelijke weg en echt alleen gemalen koffie wilt kopen, zullen deze tips je helpen om het meeste uit het terrein dat je koopt te halen:

  • Koop kleine hoeveelheden. Dit zorgt ervoor dat je elke keer een vers kopje koffie krijgt. De meeste gemalen bonen hebben de neiging om na ongeveer twee weken veel van hun smaak te verliezen.
  • Bewaar je filterkoffie uit de buurt van zuurstof, vocht, hitte en licht. Je kunt het beste een bewaarbus aanschaffen en je koffie hierin doen. Bewaar deze nooit in de koelkast! Er ontstaat dan condens die de smaak en aroma van de koffie aantast.

Zelfs vacuümverpakte blikken koffie zullen veel minder vers zijn dan de koffie die je zelf maalt. Als je nog nooit versgemalen koffie hebt gedronken, dan denk je misschien dat er echt niet veel verschil is. Maar als je hele bonen koopt en ze vervolgens enkele minuten voor het zetten van je pot koffie vermalen, is de smaak veel sterker en meer merkbaar.

Hele koffiebonen: Je zult hier geen nadelen vinden!

Als je de meest smaakvolle koffie wilt, kun je het beste je bonen in hun geheel kopen. Het malen van hele bonen voor een geweldig kopje koffie is een over het hoofd gezien, maar cruciaal onderdeel van het brouwproces. Het merendeel van de aroma’s en smaken van de koffie komen vrij wanneer deze wordt gemalen. Als je hele bonenkoffie koopt en deze thuis maalt, zul je de verbeterde smaak van de koffie opmerken.

Je krijgt de controle over de maling van hele koffiebonen

Een van de redenen waarom we ervoor kiezen om zelf koffiebonen te kopen en te malen is omdat we de maling van de koffie onder controle krijgen. Ja – de grootte van de maling kan de smaak van je kopje koffie helemaal veranderen!

Als je het zelf maalt, kun je een partij grove koffie maken. Of je kunt ook een paar fijne malingen maken voor een espressomachine. Zelfs de eenvoudigste koffiebonenmolen geef je de controle over je gemalen koffie. Omdat je maar kleine hoeveelheden maalt vlak voor het brouwen, kun je de fijnheid veranderen wanneer je maar wilt.

Conclusie

Het komt erop neer dat of je nu koffiebonen of filterkoffie koopt, er zijn dingen om rekening mee te houden. Die dingen zijn versheid, controle en gemak. Hele bonen geven je een verser kopje. Je kunt ook je eigen niveau van grofheid bepalen, maar filterkoffie is meteen klaar voor gebruik. Wanneer je met een druk op de knop versgemalen bonenkoffie wilt, zul je een (duurdere) koffiebonenmachine moeten kopen!