In Amsterdam is het roken van wiet en het gebruik van XTC/MDMA steeds meer ‘normaal’ aan het worden. Veel drugsgebruikers hebben echter geen idee wat voor een negatieve effecten dit heeft op je gebit en tandvlees. We hebben enkele gevolgen voor je op een rij gezet.

Joint / cannabis

Veel jongeren komen wel een keer in aanraking met jointjes of cannabis. Het roken van een jointje zorgt voor een ontspannen gevoel, maar draagt ook risico’s met zich mee voor je mondgezondheid. Je hebt bij het roken van een joint -net als bij het roken van sigaretten- een verhoogde kans op mond- en keelkanker.

Wanneer je een jointje rookt krijg je ook een hele droge mond, waardoor er een grotere kans is op  tandbederf. Het is natuurlijk het best om niet te roken en geen drugs te gebruiken. Maar mocht je dit toch doen, zorg dan dat je regelmatig water drinkt.

XTC

Tijdens grote feesten in Amsterdam wordt er regelmatig XTC gebruikt, door zowel jongeren als volwassenen. Je kunt de gebruikers van deze drugs vaak herkennen aan het flesje water in hun hand. Deze drugs droogt je mond namelijk uit, waardoor je veel aandrang krijgt om te drinken.

Een droge mond is niet alleen vervelend, maar vergroot ook de kans op tandbederf. Vooral jongeren proberen hun dorst vaak te lessen met zoete dranken, zoals frisdrank of fruitsap. Deze dranken bevatten echter veel suiker, waardoor de kans op tandbederf nog groter wordt. Het drinken van water is hierbij een goede oplossen. Al kun je natuurlijk beter geen XTC gebruiken.

Bij het gebruik van XTC liggen er ook andere gevaren op de loer. Na het slikken van een pilletje kun je last krijgen van spierspanningen in je kaak. Hierdoor kun je onbewust gaan tandenknarsen tijdens het slapen. Hierdoor vlakken je tanden af en kunnen deze op termijn hun functionaliteit (bij het kauwen of afbijten) verliezen.

Regelmatig tandartsbezoek extra belangrijk

Gebruik je wel eens drugs? Bezoek dan minimaal ieder halfjaar de tandarts. Het drugsgebruik vergroot het risico op ziektes en gaatjes. Tijdens de periodieke controle van de tandarts kunnen complicaties vaak op tijd gesignaleerd worden. Zorg daarom dat je geen controle-afspraak overslaat.

Zoek je een goede tandarts in Amsterdam? Kijk dan eens op de website van Dental Factory.