Hoe kun je zien of je kind spraakproblemen heeft? En wat kun je eraan doen? We krijgen veel vragen van ouders en verzorgers over het identificeren en behandelen van spraakproblemen bij kinderen. Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de spraak- en taalontwikkeling van een kind voortdurend in ontwikkeling is.

Werk aan de communicatievaardigheden van je kind

Professionele logopedisten gebruiken op leeftijd gebaseerde meetmomenten om te bepalen op welk niveau een kind zit. Als je vermoedt dat jouw kind een spraakprobleem heeft, kun je contact opnemen met een logopedist in Groningen. De logopedist kan aan de slag gaan, maar je kunt ook thuis met je kind aan de communicatievaardigheden van je kind werken. Hieronder vind je onze belangrijkste tips.

Lezen, lezen en nog eens lezen

Kinderen zijn nieuwsgierig en houden ervan om nieuwe dingen te ontdekken. Rond de leeftijd van 18 maanden kan je jouw kind boeken laten kiezen die hij of zij wil “lezen”. Maak je geen zorgen als het steeds weer hetzelfde boek is. Hoewel dit misschien saai voor je wordt, heeft je kind er baat bij. Lees vaak met je kind! Je kind heeft er baat bij om nieuwe woorden te horen.

´Gewoon lezen´ is niet genoeg

Dit lijkt in tegenspraak te zijn met de vorige tip, maar het is naast het lezen ook belangrijk dat je kind actief deelneemt. Ga zitten met het favoriete boek van je kind, wijs naar de foto’s, en vraag je kind wat er in het verhaal gebeurt. Het maakt helemaal niet uit wat ze reageren, en of je ze wel of niet begrijpt. Je wilt hier enkel en alleen dat ze zich dingen afvragen en proberen met jou te communiceren. Probeer je kind niet te vaak te corrigeren; je wilt ze gewoon aan het woord laten zijn.

Zingen

Zelfs als kinderen niet vloeiend kunnen spreken, kunnen ze zich misschien wel uiten door middel van muziek en zang. Begin met het zingen van simpele kinderliedjes. Pauzeer halverwege een zin een kijk of jouw kind het volgende woord kan invullen. Kijk of ze met je mee zullen zingen.