Vooral onder jongeren is de populariteit van shisha roken de laatste tijd enorm toegenomen. Shisha roken kan omschreven worden als een vorm van tabaksgebruik waarbij de rook wordt geïnhaleerd via een waterpijp. Veel jongeren vinden shisha roken leuk en fijn door de verschillende smaakaroma’s en grote hoeveelheid rook die er bij het uitademen vrijkomt. Shisha roken is echter erg slecht voor de lichamelijke gezondheid, zo ook op de hersenen. In dit artikel zullen de mogelijke cognitieve gevolgen van shisha roken verder besproken worden. 

Shisha en de hersenen

Het roken van shisha kan de hersenfunctie aantasten en beïnvloeden op veel verschillende manieren. Zo is de nicotine in shisha tabak, net als in gewone sigaretten, verslavend en kan op die manier de hersenchemie beïnvloeden. Ook andere chemicaliën in shisha-tabak, zoals teer en koolmonoxide, kunnen schadelijke effecten hebben op de hersenen. 

Veranderingen in gedrag

Shisha roken kan zelfs veranderingen in gedrag veroorzaken, zoals impulsiviteit en risicovol gedrag. Daarnaast tast het ook de cognitieve functies van de hersenen aan. Hierdoor kan het je concentratie en geheugen beïnvloeden. Tenslotte kan het roken van shisha ook je stemming en emoties beïnvloeden, wat kan leiden tot angst, depressie en andere psychische problemen. 

Stoppen met shisha roken

Om de schade aan de hersenen te beperken is het van belang om te minderen of te stoppen met het roken van shisha. Door de verslavende nicotine die shisha tabak bevat is dit echter best lastig voor sommigen. Er zijn verschillende strategieën om te stoppen, zoals langzaam afbouwen, hulp zoeken bij vrienden en familie, en professionele hulp zoeken. Het stoppen met shisha roken brengt veel voordelen met zich mee, zoals een verbeterde hersenfunctie, een verlaagd risico op hersenschade en een algemeen verbeterde lichamelijke gezondheid. En eerste stap om te stoppen kan zijn om nicotine vrij shisha te roken. Hiervoor zijn speciale nicotinevrije kooltjes te vinden, bijvoorbeeld bij waterpijp groothandel AmyDeluxe.