Steeds meer mensen in Nederland hebben te kampen met enig overgewicht. Reden te meer om de in onze ogen 12 beste tips om verantwoord af te vallen samen te stellen en te delen.

1. Sla het ontbijt niet over

Het overslaan van het ontbijt zal je niet helpen bij het afvallen. Je zou essentiële voedingsstoffen kunnen missen en je kunt uiteindelijk gedurende de dag meer gaan snacken omdat je honger hebt.

2. Eet regelmatig maaltijden

Eten op regelmatige tijdstippen gedurende de dag helpt om sneller calorieën te verbranden. Het vermindert ook de verleiding om te snoepen van voedsel met veel vet en suiker.

3. Eet veel groenten en fruit

Groenten en fruit bevatten weinig calorieën en vet, en veel vezels – 3 essentiële ingrediënten voor succesvol afvallen. Ze bevatten ook veel vitaminen en mineralen.

4. Word actiever

Actief zijn is de sleutel tot afvallen en afblijven. Beweging biedt niet alleen veel voordelen voor de gezondheid, maar kan ook helpen de overtollige calorieën te verbranden die je met alleen een dieet niet kunt verliezen.

5. Drink veel water

Mensen verwarren dorst soms met honger. Je kunt uiteindelijk extra calorieën consumeren terwijl een glas water eigenlijk is wat je nodig hebt.

6. Eet voedingsmiddelen met veel vezels

Voedingsmiddelen met veel vezels kunnen je helpen een vol gevoel te houden, wat perfect is om af te vallen. Vezels zitten alleen in voedsel van planten, zoals fruit en groenten, haver, volkoren brood, bruine rijst en pasta, en bonen, erwten en linzen.

Uitgelicht: dietiste Veldhoven

7. Lees voedseletiketten

Als je weet hoe je voedseletiketten moet lezen, kun je gezondere opties kiezen. Gebruik de calorie-informatie om uit te zoeken hoe een bepaald voedingsmiddel past in je dagelijkse hoeveelheid calorieën in het afslankplan.

8. Gebruik een kleiner bord

Door kleinere borden te gebruiken kun je kleinere porties eten. Door kleinere borden en kommen te gebruiken kun je er misschien geleidelijk aan wennen om kleinere porties te eten zonder honger te krijgen. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de maag de hersenen vertelt dat hij vol zit, dus eet langzaam en stop met eten voordat je je vol voelt.

9. Verbied geen voedingsmiddelen

Verbied geen voedingsmiddelen uit je afslankplan, vooral niet de voedingsmiddelen die je lekker vindt. Het verbieden van voedingsmiddelen zal je er alleen maar meer naar doen verlangen. Er is geen reden dat je niet af en toe van een traktatie kunt genieten, zolang je maar binnen je dagelijkse hoeveelheid calorieën blijft.

10. Sla geen junkfood in

Om de verleiding te vermijden, sla je thuis geen junkfood in – zoals chocolade, koekjes, chips en zoete koolzuurhoudende dranken. Kies in plaats daarvan voor gezonde snacks, zoals fruit, ongezouten rijstwafels, haverkoeken, ongezouten of ongezoete popcorn en vruchtensap.

Tip: afvallen Veldhoven

11. Minder alcohol

Een standaard glas wijn kan evenveel calorieën bevatten als een stuk chocolade. Na verloop van tijd kan te veel drinken gemakkelijk bijdragen tot gewichtstoename.

12. Plan je maaltijden

Probeer je ontbijt, lunch, diner en snacks voor de week te plannen, en zorg ervoor dat je je aan je toegestane aantal calorieën houdt. Je kunt het nuttig vinden om een wekelijks boodschappenlijstje te maken.