Het kiezen van een geschenk voor je zakenrelatie kan een hele opgave zijn. Daarom hebben in deze blog een aantal tips voor je op een rij gezet. Check de tips en doe er je voordeel mee.

Marketinggeschenk

Een relatiegeschenk is natuurlijk niet echt zomaar een aardigheidje, het heeft wel degelijk een doel, namelijk de klant aan je binden. Het is een vorm van beïnvloeding en moet dus passen binnen je marketingplan. Wanneer je een onzinnig cadeau aan je klant geeft, neemt deze je waarschijnlijk minder serieus dan wanneer je kiest voor iets waar hij of zij echt iets aan heeft of wat een absolute evergreen is, bijvoorbeeld bonbons met logo. Want wie houdt er nu niet van chocolade? Dus stel jezelf de vraag: gaat mijn naamsbekendheid door dit geschenk verbeteren en worden klanten fan van mijn merk?

Voor wie is het geschenk?

Je vraagt je dus af of een geschenk past. Niet alleen moet het passen bij een klant, voordat je geld uit gaat geven aan geschenken is het goed om te bedenken voor wie het is. En daarmee komt direct de vraag op over de prijs van het geschenk. Je kunt de stelregel hanteren, dat wanneer het gaat om zakenrelaties waar je al jaren mee werkt, de prijs van het geschenk hoger mag zijn. Een nieuwe relatie kan af met een goedkope aardigheid, bovendien heeft deze relatie ook nog niet bewezen rendabel te zijn op de lange termijn.

Welke relatiegeschenken zijn leuk om te geven?

We hadden je al verteld om geschenken vooral te kiezen voor persoonlijke of handige relatiegeschenken. Het gaat er een beetje om dat de zakenrelatie er zakelijk en privé iets aan heeft. Even een paar voorbeelden om je te inspireren:

·        Een mooie duurzame pen

Geef een pen waar je klant goed mee kan schrijven en natuurlijk in een luxe uitvoering. Een duurzame luxe pen is helemaal super, omdat je bedrijf daarmee een ecologische uitstraling krijgt. Een pen van hout bijvoorbeeld is een leuke aardigheid.

·        Sauna

Geef vrouwelijke klanten een bon voor de sauna, dit geschenk heeft een persoonlijk karakter. Als je er twee doet kan de klant ook een vriendin van haar meenemen.

·        Goede tas

Iemand die in zaken zit zal veel moeten reizen. Daarom is het altijd handig om een goede tas te hebben. Slim is om voor een tas te kiezen waar jouw logo heel subtiel in verwerkt is, want wanneer dit te groot op een tas gedrukt staat, zal de tas waarschijnlijk minder snel gebruikt worden. Eenvoudige opdrukloze tassen hebben de voorkeur.

·        Bluetooth box

Een gadget is erg handig, zoals een powerbank voor een telefoon of een hoesje voor een tablet. Natuurlijk is een bluetooth box voor de telefoon of tablet altijd een welkom geschenk.