Het is belangrijk om goede wandelschoenen te hebben wanneer u van plan bent om veel te gaan wandelen. Niet alleen moeten de schoenen goed aansluiten op uw voeten, maar ze moeten ook kwalitatief goed zijn. Zo is het verschil in kwaliteit te merken in hoe de uitgestoten warmte van uw voeten de schoen verlaten kan en of vocht van buitenaf gemakkelijk bij de voet terecht kan komen. Vooral als u van plan bent om langere stukken te gaan wandelen, zoals een 4 Daagse of een mars, dan is het van belang dat u goed onderzoekt welke wandelschoenen het beste bij u passen. In dit artikel geef ik u twee tips over waar u op moet letten bij de aanschaf van geschikte wandelschoenen voor een stevige wandeling. Aan het einde vindt u ook nog een bonustip!

Het bepalen van de juiste maat wandelschoenen

Heeft u een paar mooie wandelschoenen bestelt en wilt u bepalen of deze ook goed passen? In dit geval is het aan te raden om eerst een wandeling met de schoenen te maken. Merkt u dat de schoenen niet naar wens zijn? Dan kunt u deze vaak nog terugsturen naar de webshop waar u deze bestelt heeft, tegenwoordig gaat dit met het grootste gemak. Er zijn wel een aantal dingen waar u op moet letten als u nagaat of de schoenen goed passen.

Allereerst is het verstandig om de sokken aan te doen die u tijdens het wandelen denkt te gaan dragen. Zo weet u namelijk zeker dat de geselecteerde maat niet knelt met de sokken erbij. Het meten van schoenen met dunne sokken kan leiden tot beknellingen of jeuk tijdens het wandelen met dikkere sokken. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat uw voeten wellicht wat gaan zwellen tijdens het wandelen. Vooral als dit meerdere dagen achter elkaar zal zijn. Het is dan ook aan te raden om een schoen te kiezen die niet te strak aansluit op uw voeten met dikke sokken. Zo geeft u uw voeten ruimte om te ademen en te bewegen. Dit voorkomt zweren, drukplekken en bloedblaren. 

Kies een schoen die ademt en waterafstotend is

Tegenwoordig ziet u steeds meer schoenen die waterdicht zijn. Dit is een leuke ontwikkeling, maar zeker niet interessant voor een wandelaar. Het is namelijk nodig dat er wat lucht in en uit de schoen kan. Het is echter wel aan te raden om een schoen te kiezen die kan ademen. Zo kan de warmte van het zweet worden afgevoerd en kan er ook schone, verkoelende lucht worden aangetrokken. Het is aan te raden om wandelschoenen te kopen die waterafstotend zijn. U weet dan zeker dat een beetje regen of het stappen in plassen niet direct uw sokken zal bevochtigen. Dat kan namelijk nare invloed hebben op uw voeten en eventuele blaren. De meeste wandelschoenen zijn echter van zichzelf al op zijn minst waterafstotend. Het is nooit mis om even te checken of dat met uw schoenen ook het geval is. 

Bonus tip: koop kleine wollen bolletjes die u tussen uw tenen kunt stoppen. Dit voorkomt wrijving en daarmee ook pijn en blaren.