Een belangrijk deel van je gezondheid is natuurlijk je mond en het gebit wat erin zit. Door zelf te zorgen voor een mooi gebit voorkom je ritjes naar de tandarts in Amsterdam en zit je beter in je vel. Hoe je dit precies moet doen is soms nog best lastig. Daarnaast zijn er veel verschillende berichten die elkaar tegenspreken over wat je bijvoorbeeld wel of niet mag drinken. In dit blog hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Maak je tong schoon

We beginnen met een van de minder bekende tips over mondverzorging. Naast het normale tandenpoetsen is het ook verstandig om je tong goed te reinigen. Daar blijven namelijk veel bacteriën op achter die zorgen voor een slechte adem. Je kunt je tong gewoon reinigen met je tandenborstel (er zitten speciale ribbels op sommige tandenborstels) of met een tongschraper. Dat is iets hygiënischer dan dezelfde tandenborstel voor alles gebruiken.

Koop op tijd een nieuwe tandenborstel

Idealiter gebruik je iedere drie maanden een nieuwe tandenborstel. Zo voorkom je dat er teveel bacteriën achterblijven en je met een vieze borstel je tanden schoon probeert te maken. Zeker als je veel last hebt van je gebit en bloedend tandvlees is het aan te raden om vaker te wisselen. Dit geldt natuurlijk ook voor de opzetborstels van een elektrische tandenborstel.

Drink niet te veel ‘donkere’ dranken

Het is bekend dat te veel suiker of zout het buccale vlak van je tanden aantast en dus negatieve gevolgen heeft voor je glazuur. Over de kleur van je tanden wordt echter niet altijd gesproken. Als je veel dranken met een ‘donkere’ kleur drinkt, kan dat voor gele vlekken op je tanden zorgen. Denk hierbij aan zwarte thee, koffie, cola en rode wijn.

Reinig op meerdere manieren je mond

Naast je tanden twee keer per dag poetsen is het nog altijd aan te raden om producten als Listerine te gebruiken om je mond goed te spoelen en restbacteriën te verwijderen. Ook flossen blijft een ondergeschoven kindje als het gaat om mondverzorging. Vaak wordt er alleen geflost vlak voor en na een tandartsbezoek, waarna het na een tijdje weer stopt. De voordelen zijn echter erg merkbaar en iedere tandarts raadt het dan ook aan.

Gebruik met mate zuiveringszout

Naast allerlei tandpasta’s en houtskoolextracten die wittere tanden beloven is zuiveringszout ook een (natuurlijke) optie die voor wittere tanden kan zorgen. Door (maximaal) vier keer per maand tijdens het poetsen een beetje zuiveringszout op je tandenborstel te doen heb je merkbaar wittere tanden na een tijdje. Let wel op dat je het niet te vaak doet om schade aan je gebit te voorkomen.