Het voorkomen van tandbederf begint met een goede mondhygiëne en voedingsgewoonten. Zoals je waarschijnlijk al weet, is het belangrijk dat je altijd minstens twee keer per dag je tanden moet poetsen en dagelijks moet flossen. Poetsen en flossen zijn namelijk de beste manieren om gaatjes tegen te gaan.

Hoe treedt tandbederf op?

Tandbederf begint wanneer er voedselresten op je tanden achterblijven door eten en drinken. Bacteriën in je mond voeden zich met deze voedseldeeltjes en zetten ze om in zuur. Het zuur eet dan gaten in je tanden en kiezen. Deze gaatjes worden holtes genoemd. Voordat gaatjes de kans krijgen om je mondgezondheid negatief te beïnvloeden, hebben wij preventieve tandheelkundige tips voor je om te volgen!

Preventieve tandheelkundige tips voor thuis

Om tandbederf te voorkomen, moet je consequent goede mondhygiënegewoonten aanhouden. Dit omvat het poetsen met een gefluorideerde tandpasta en flossen. Het is ook belangrijk om je inname van koolhydraten en suikers te beperken. We weten dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar vergeet niet dat het elimineren van suikerhoudende, bewerkte voedingsmiddelen en dranken ook andere gezondheidsvoordelen heeft, die je kunnen helpen om gemotiveerd te blijven. Ook drugs hebben een negatief effect op je tandgezondheid.

Het drinken van veel water en het kauwen op kauwgom zonder suiker kan ook helpen om voedselresten uit je mond te verwijderen en de productie van speeksel te stimuleren. Natuurlijk voorkomende chemicaliën in je speeksel helpen de bacteriën en het zuur dat ze creëren te bestrijden!

Bezoek je tandarts regelmatig

Zelfs als je mondhygiëne perfect is, is het nog steeds belangrijk om ten minste tweemaal per jaar een tandarts te bezoeken voor controles en een professionele reiniging. Ondanks de beste inspanningen kunnen tandplak en tandsteen zich nog steeds ophopen en schade veroorzaken in gebieden waar je tandenborstel en floss niet aan kunnen komen. Een tandarts verwijdert tandplak en tandsteen van je tanden die je niet alleen kunt verwijderen door het poetsen.

Door naar je periodieke tandartsafspraken te gaan en je tanden en kiezen goed te blijven onderhouden, blijf je op een goed pad om tandbederf te voorkomen. Als je genetisch vatbaar bent voor tandvleesontsteking of andere mondgezondheidsproblemen, is het belangrijk dat je geen afspraken met je tandarts overslaat. Sommige mensen realiseren zich niet dat het nemen van goede preventieve tandheelkundige stappen in een vroeg stadium je zelfs geld kan besparen en dure restauratieve tandheelkundige zorg in je latere jaren kan voorkomen.

Het voorkomen van tandbederf is essentieel om al je natuurlijke tanden te behouden en een gezonde glimlach te behouden. Studentist is bijvoorbeeld een tandartspraktijk in Amsterdam waarbij je gemakkelijk online een afspraak kan maken.