Veel jongeren komen tegenwoordig in aanraking met lachgas. In de jaren 90 was het populair op bepaalde feestjes, waar het verkocht werd in ballonnen. Daarna was het een tijdje niet echt bekend meer, maar de afgelopen jaren is het langzaam maar zeker (weer) in populariteit toegenomen. De bekende metalen patronen zijn zeker niet illegaal en worden door veel winkels verkocht. Er heerst echter wat onzekerheid over de mogelijke gevolgen van het gas. In deze blog gaan we iets dieper in op de schadelijkheid van (overmatig) gebruik van lachgas.

Schadelijkheid bij enkelvoudig of zeer onregelmatig gebruik

Laten we beginnen bij de gevolgen van lachgas als je het eenmalig of zeer onregelmatig gebruikt. Dit kan plaatsvinden in een recreatieve setting, maar ook in een medische situatie. Zo is lachgas een veelgebruikt ontspanningsmiddel door speciale angsttandartsen bij patiënten die bang zijn voor een tandartsbehandeling. Daarnaast wordt met ‘onregelmatig gebruik’ vaak als richtlijn minder dan 10 ballonnen per gelegenheid aangehouden en niet vaker dan maandelijks. Er is in die gevallen maar één echt gezondheidsrisico wat je op kan lopen en dat is een bevroren mond of luchtweg. Dit komt voor als je het lachgas direct vanuit de spuitbus inneemt, in plaats van via een ballon.

Schadelijkheid bij regelmatig of overmatig gebruik

Op het moment dat je regelmatig lachgas gebruikt of in een keer zeer veel inneemt zijn er wel degelijk gezondheidsrisico’s aan verbonden. Bij een te grote inname in een sessie kun je de volgende klachten krijgen:

  • Misselijkheid en duizeligheid
  • Flauwvallen
  • Tinteling in handen en voeten
  • Hoofdpijn de volgende dag

Risico’s bij uitzonderlijke gevallen

Er zijn nog een aantal risico’s die alleen voorkomen bij speciale gevallen. Als je bijvoorbeeld verkouden bent is het mogelijk dat je je trommelvlies beschadigt door de extra druk die erop komt. Daarnaast kun je bij chronisch gebruik een tekort aan vitamine B12 krijgen. Dat kan een neurologische stoornis tot gevolg hebben. Verder wordt zwangere vrouwen afgeraden om het te gebruiken, vanwege potentiële gezondheidsproblemen aan de ongeboren baby. Ten slotte is lachgas in combinatie met andere (hard)drugs een slecht idee omdat het een verhoogde kans geeft op paniekaanvallen en negatieve reacties.