Het is altijd mogelijk dat vloeren onveilige stoffen bevatten net als dat er vloeren zijn die het milieu zwaar belasten. Vind je het belangrijk om bij de aanschaf van een vloer de zekerheid te hebben dat er geen sprake is van onveilige stoffen? In dat geval is het bijvoorbeeld mogelijk om een sterke epoxyvloer aan te schaffen.

Onveilige stoffen in vloeren

Er zijn vloeren die schadelijke stoffen bevatten, zoals schadelijke weekmakers die veel gebruik worden om pvc-vloeren te maken. Door de toepassing van weekmakers worden de mechanische en fysische kenmerken beïnvloed. Dat betekent onder meer dat de eigenschappen van polymeer dat onderdeel kan uitmaken van pvc-vloeren rubberachtig worden. Het kan zijn dat dergelijke weekmakers schadelijke effecten hebben op het milieu en op de mens. Overigens zijn er ook pvc vloeren die zonder onveilige stoffen geproduceerd worden, zodat er wat dat betreft wel een alternatief beschikbaar is.

Bestanddelen controleren

Een van de opties die tot de beschikking staan, is het controleren van bestanddelen van vloeren. Elke vloer is namelijk opgebouwd uit bepaalde bestanddelen. Dat geldt niet alleen voor pvc vloeren, maar bijvoorbeeld ook voor PU gietvloeren en voor gevlinderde betonvloeren. Er zijn wat dat betreft altijd mogelijkheden om voor een uitvoering te kiezen die geen schadelijke stoffen bevat. Zo zijn er onder meer milieuvriendelijke betonvloeren te realiseren met een duurzaam karakter. Bij het maken van een keuze voor een vloer is het bovendien belangrijk om je goed te laten adviseren. Op deze wijze ben je er verzekerd van dat je een vloer kan kopen die niet over onveilige stoffen beschikt.

Keurmerk

Het is verder mogelijk om te letten op keurmerken die aan een bedrijf zijn toegewezen. Een keurmerk voorziet wat dat betreft in uitgebreide informatie over allerlei verschillende soorten aspecten. Is niet meteen duidelijk of er sprake is van een keurmerk, vraag er dan naar bij het vloerenbedrijf.