Collageen is zonder twijfel een van de populairste ingrediënten in de wellness-wereld van dit moment. Sommigen zweren bij de schoonheidsvoordelen: de kracht om de huid gladder te maken, nagels te versterken, en het haar glanzender te maken. Anderen gebruiken het voor de voordelen voor de darmgezondheid. (Het eiwit maakt de darmen gladder, net zoals het de huid gladder maakt, wat de spijsvertering kan verbeteren). Het staat inmiddels buiten kijf dat collageen goed voor je is.

Maar een extra portie krijgen kan verwarrend zijn. Moet je zeecollageen kopen of eentje dat afkomstig is van dierenbotten en -huid? Wat is het verschil tussen type 1, 2 en 3 – iets wat veel supplementenmerken op het etiket aanprijzen? En WTF is gehydrolyseerd collageen?

Om de zaken op een rijtje te zetten, heb ik Nick Bitz, MD, een gediplomeerd natuurgeneeskundig arts en collageenexpert, gebeld. Dr. Bitz heeft een achtergrond in botanische geneeskunde en voedingssupplementen en hij is precies de man die ik nodig had om alle verwarrende vragen over collageen te beantwoorden. Hier legt hij de verschillende soorten uit en geeft hij zijn beste advies om collageen te kopen dat echt goed voor je is.

Lees verder voor alles wat je moet weten over de verschillende soorten collageen.

Dierlijk versus marien

Het kiezen van een collageenbron kan een beetje lijken op het bestellen van een diner op een bruiloft: Wil je kip of vis? Uiteindelijk maakt het dierlijke versus mariene debat niet zoveel uit als je misschien denkt. “Collageen is collageen is collageen,” zegt Dr. Bitz. “Het is altijd hetzelfde eiwit, ongeacht de bron. Op dit moment is er niet één die de voorkeur verdient voor menselijke consumptie.”

Met andere woorden, een slokje bottenbouillon en kabeljauw als avondeten leveren allebei de voordelen op. Hier is waarom: Volgens Dr. Bitz is collageen een drievoudig-helix eiwit, wat in niet-wetenschappelijke taal betekent dat het bestaat uit drie strengen die samen één sterke molecule vormen. Het is een groot, complex eiwit. Hoewel de verhouding en concentratie aminozuren van bron tot bron kan verschillen, is collageen structureel hetzelfde, of het nu van een koe, kip of vis komt.

Leestip: wat doet collageen met je lichaam

De details over gehydrolyseerd collageen

Als je op zoek bent gegaan naar collageensupplementen, hoor je merken misschien met de dure term “gehydrolyseerd” smijten. “Dit betekent dat er koude enzymen aan het eiwit zijn toegevoegd om het af te breken,” zegt Dr. Bitz. Hij legt uit dat wetenschappers hiermee zijn begonnen omdat het supplement dan beter opneembaar is dan collageen dat via de voeding wordt opgenomen. (Nogmaals, collageen is een groot eiwit.)

“Gehydrolyseerd collageen is eigenlijk gewoon een meer bewerkte vorm van collageen,” zegt Dr. Bitz. Hoe meer het eiwit is afgebroken, hoe makkelijker het voor je lichaam is om te verteren en te gebruiken. Dus als je collageen medicinaal wilt gaan gebruiken, kun je het beste een supplement overwegen.

Opgelet voor marketingfoefjes

Hoewel gehydrolyseerd collageen een legitieme en heilzame term is om op supplementenetiketten te zoeken, zegt Dr. Bitz dat er andere zijn die meer worden gebruikt om de consument te misleiden dan iets anders. “Je ziet dingen als ‘Type 1 en 3’ of ‘Type 2’ op het etiket staan, maar dat is eigenlijk gewoon een marketingtruc,” zegt hij.

Hoewel er 28 verschillende soorten collageen bestaan – gedifferentieerd naar de plaats in het lichaam waar het vandaan komt en de aminozuurstructuur – legt Dr. Bitz uit dat ze allemaal nog steeds hetzelfde eiwit zijn. “Wanneer je collageen inneemt, bouw je al je eigen collageen in het lichaam opnieuw op, niet alleen type 1 of 3, maar elk type,” legt hij uit.

Leestip: collageen tabletten

Wat betreft waar je in plaats daarvan op moet letten, is zijn beste advies om uit te zoeken waar het collageen vandaan komt. Als het uit China komt, moeten kopers oppassen: “Collageen uit China is echt goedkoop en voldoet gewoon niet aan de normen van hoogwaardigere producten,” zegt hij.

Op dit moment is er geen veganistische collageenbron – hoewel Dr. Bitz zegt dat wetenschappers op zoek zijn naar een plant die structureel vergelijkbaar is. (Een verrassende aanwijzing: tabaksbladeren.) “Eén ding dat iedereen kan doen is groene thee drinken,” zegt hij. “Het is bekend dat het de productie helpt stimuleren en de afbraak ervan voorkomt.” (Als je niet veganistisch bent, kan dit matcha collageenpoeder je nieuwe favoriete product zijn). Er is al collageen in je lichaam dat geweldig werk doet. De sleutel is om het gestimuleerd te houden zodat het zijn werk kan blijven doen.