Naar aanleiding van de corona pandemie die er in het voorjaar van 2020 voor zorgde dat er talloze beperkende maatregelen werden opgelegd, zijn veel mensen op zoek naar meer informatie over het dragen van een mondkapje. Wat is bijvoorbeeld belangrijk bij het op- en afdoen van het mondmasker en wat is het verschil tussen een medisch en een niet-medisch mondkapje? Daar vertellen we je in dit artikel graag meer over. Lees dus snel verder.

Wat is een medisch mondkapje?

Medische mondkapjes zijn mondmaskers die voldoen aan de richtlijnen en standaarden van de Europese Unie wat betreft persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. De kapjes zijn zo geproduceerd dat ze zowel de drager als de mensen in de directe omgeving van de drager beschermen. Dit is bij niet-medische mondmaskers niet het geval. Die zorgen er namelijk alleen maar voor dat druppels uit de neus en mond van de drager niet in de lucht terechtkomen. Bij een medisch kapje kan je deze druppels van anderen ook zelf niet inademen. Dit verkleint het risico op besmetting aanzienlijk.

Door de snelle ontwikkeling van het virus, is er een groot tekort aan medische mondkapjes ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat je deze variant alleen koopt als je zelf in de zorg werkt. Voor de rest van de bevolking is een niet-medisch mondkapje voldoende. Deze zijn in veel (online) winkels te verkrijgen. De medische kapjes zijn te herkennen aan de beschermingsklassen FFP1, FFP2 en FFP3.

Het opdoen, dragen en afdoen van een mondkapje

Er zijn een aantal stappen die je dient te volgen bij het opdoen, dragen en afdoen van mondkapjes. Wij hebben voor het gemak een handig overzicht gemaakt van deze stappen, zodat jij het besmettingsrisico met jouw kapje effectief kunt verlagen. We beginnen met het opdoen van het kapje:

  1. Voordat je het mondmasker uit de verpakking haalt, is het belangrijk dat je je handen wast. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je de bacteriën die hier mogelijk al op zitten, niet overdraagt op het kapje.
  2. Vervolgens dien je het kapje zo min mogelijk aan te raken. Pak alleen de touwtjes vast en plaats het kapje over je mond en neus.
  3. Probeer aanrakingen van je gezicht tijdens deze handelingen zoveel mogelijk te beperken.

Het dragen van je mondkapje:

  1. Ook tijdens het dragen van je mondmasker dien je het kapje en je gezicht zo min mogelijk aan te raken.
  2. Zorg er te allen tijde voor dat je het kapje over zowel je neus als je mond draagt.
  3. Doe het kapje zo min mogelijk op en af.

Het mondmasker verwijderen:

  1. Ook voordat je het mondmasker verwijdert is het belangrijk om eerst je handen te wassen.
  2. Gooi niet-herbruikbare mondmaskers direct in de prullenbak.
  3. Was herbruikbare kapjes na elk gebruik met een watertemperatuur van minstens 60 graden.

Voor meer informatie over het gebruik van mondkapjes of de locaties waar dit verplicht is, kan je de website van het RIVM raadplegen. Dit is zeker een aanrader wanneer je denkt aan mondkapjes kopen!