Intervaltrainingen zijn zeer effectief om je uithoudingsvermogen te verbeteren, een gespierder lichaam te krijgen of gewoon om af te vallen. Een interval training kan wel tot 5 keer effectiever zijn, deze effecten zijn al meerdere keren wetenschappelijk bewezen. De truc zit hem in het feit dat je constant van tempo verwisselt gedurende zo’n training, zo train je een paar minuten op volle kracht en vervolgens ga je weer op een rustiger tempo door.

Welke voordelen zitten hieraan?

Aan een intervaltraining zitten veel voordelen welke allemaal bijdragen aan een fitter lichaam, dit zijn onder andere de volgende:

  • Je kan je lichaam harder trainen. Als je constant oefeningen op een rustig tempo uitvoert, heeft het niet gelijk veel effect. Door op een heel intensief niveau te trainen wordt je lichaam veel meer aangesproken.
  • Je krijgt door intervaltrainingen meer spiermassa. Intervaltrainingen zijn zwaar, doordat je spieren flink aangepakt worden groeien ze ook snel. Meer spieren zorgen ervoor dat je lichaam in de rustmomenten ook meer energie gebruiken, ook als je gewoon in de bank zit.
  • Je raakt sneller vet kwijt. Door intervaltrainingen gaat je lichaam eerder vet verbranden, ook bij de wat lichtere oefeningen. Dit gecombineerd met de groeiende spiermassa zorgt voor veel vetverbranding
  • Doordat je constant van tempo verwisselt, verbeter je ook je conditie. Uit een onderzoek bleek dat na twee weken intervaltraining zes van de acht proefpersonen twee keer zo lang konden fietsen voordat ze uitgeput raakten. Terwijl acht andere proefpersonen die een gewone training volgden, geen tot weinig verbetering merkten.
  • Intervaltrainingen hebben relatief snel effect, al na twee weken kunnen de eerste effecten meetbaar zijn. Het eerste wat meetbaar zal toenemen is het uithoudingsvermogen en het vermogen van hun hart en longen om het lichaam van zuurstof te voorzien.
  • Tijd, dit is misschien wel geen lichamelijk voordeel, maar het kan eraan bijdragen dat mensen eerder geneigd zijn om een intervaltraining te volgen. Met twee keer een uur trainen per week kan je al veel resultaten bereiken, zeker als je het vergelijkt met het uitoefenen van normale trainingen.
  • Een ander groot voordeel is dat je constant andere oefeningen kunt doen, zo went je lichaam er niet aan en dat is goed. Als je constant dezelfde bewegingen uitvoert dan went je lichaam er op een gegeven moment aan, met als gevolg dat je steeds minder resultaat krijgt.

Soorten intervaltrainingen

Er zijn verschillende soorten intervaltrainingen die je kan volgen. Hardlopers trainen ook vaak in een interval vorm, zij gebruiken meerdere trainingen waar ze constant van tempo verwisselen. Zwemmen is sowieso een heel effectieve manier om af te vallen, zeker als je dit combineert met een intervaltraining. Als je meer lichamelijk effect wilt hebben is crossfit een heel effectieve training. Hierbij voer je allerlei functionele beweging uit met de hulp van gewichtjes en andere voorwerpen. Hierbij is het wel belangrijk dat deze oefeningen goed worden uitgevoerd, mits dat niet gebeurt kunnen er blessures ontstaan. Als je wilt beginnen aan crossfit moet je dus een school vinden die over professionele instructeurs beschikt, kies bijvoorbeeld voor Physiq Fitness.