Regelmatig hoor je in de media spreken over het eiwitdieet. Het wordt beschreven als een doeltreffende methode om gewicht te verliezen. Hoe werkt dit eigenlijk? En wat mag je er precies van verwachten? We zetten even wat feiten op een rijtje.

Wat zijn eiwitten?

Iedere dag krijgen we een hoeveelheid eiwitten binnen met onze voeding. Afhankelijk van je eetpatroon zijn dat meer of mindere hoeveelheden. Bij een normaal voedingspatroon krijg je precies genoeg eiwitten binnen om je lichaam te voorzien van de nodige bouwstoffen. De natuur doet haar werk en daar hoef je je verder niet druk over te maken.

Waarom eiwitten in een dieet?

Als je de hoeveelheid eiwitten gaat verhogen door meer te kiezen voor eiwitrijke voeding, krijg je sneller een verzadigd gevoel. Dit wil zeggen dat je hongergevoel sneller verdwijnt. Het zal zelfs ook langer duren alvorens je opnieuw honger krijgt. Je gaat dus minder eten, zonder af te moeten rekenen met een knorrende buik.

Omdat je lichaam ondertussen wel volop verder gaat met functioneren, zal er extra verbranding optreden van de lichaamseigen vetten. Dit wil zeggen dat het lichaam op zoek naar de aanwezige brandstof om verder te kunnen werken. Aangezien je minder voeding binnenkrijgt, worden de overtollige vetten aangeboord. Een logisch gevolg is dan dat er extra calorieën worden verbrand en je dus gewicht zal verliezen.

Tip: Afvallen met maaltijdvervangende shake

Hoeveel eiwitten zijn nodig om af te vallen?

Het is onmogelijk om hier exacte cijfers op te plakken. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je voeding of je eetpatroon wordt aangepast naar een eiwitrijke variant. Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld dieetshakes, koop je afgemeten porties die je helpen om gewicht te verliezen. Bij het eten van extra eiwitrijke producten zoals proteïnerepen of eiwitrijke pasta (zonder zetmeel) focus je expliciet op de inname van de eiwitten en zal je merken dat je slechts kleine hoeveelheden nodig hebt om je honger te stillen.

Is een dieet op basis van eiwitten verantwoord?

Een dieet is verantwoord zolang je er verstandig mee om gaat. Gebruik je gezond verstand en laat je eventueel begeleiden door een expert zoals een diëtist of je huisarts. Houd ook voldoende rekening met je fysieke mogelijkheden en/of medische beperkingen. De bedoeling van een dieet is dat je je beter in je vel gaat voelen en niet dat je jezelf in de problemen brengt. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en kies voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Dan leg je alvast een verstandige basis voor een verantwoorde levensstijl.